Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μανιταρόσουπα αλάδωτη/λαδερή



Απλή, ελαφριά και νοστιμότατη μανιταρόσουπα με λίγα υλικά – γιατί “ουκ εν τω πολλώ το ευ!”
Υλικά
§  Μανιτάρια
§  Κρεμμύδια
§  Άνηθος
§  Αλάτι/πιπέρι
§  Ελαιόλαδο (αν τη θέλουμε λαδερή)
§  Λεμόνι (προαιρετικά)
§  Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια όπως βλέπουμε στην εικόνα.
Αν θέλουμε τη σούπα αλάδωτη, βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει λίγο νερό.
Αν τη θέλουμε λαδερή, βάζουμε να κάψει ΛΙΓΟ ελαιόλαδο. Το πολύ θα το προσθέσουμε στο τέλος.
Σε κάθε περίπτωση, όταν το υγρό της επιλογής μας φτάσει στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μειωθούν σε όγκο, βγάζοντας στην κατσαρόλα το νόστιμο ζουμί τους.
Όταν έχουν μειωθεί σε όγκο προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο, νερό και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι αφήνουμε να βράσουν 15-20 λεπτά.
Μετά δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι, αν θέλουμε.
Στη συνέχεια έχουμε 3 επιλογές:
1) Σερβίρουμε και τρώμε τη σούπα όπως είναι
2) Τη ρίχνουμε στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ
3) Κρατάμε όσες κουταλιές μανιτάρια θέλουμε, πολτοποιούμε στο μπλέντερ την υπόλοιπη σούπα και μετά την ανακατεύουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε (αυτό κάνω εγώ).
Ό,τι και να κάνουμε, σε περίπτωση που θέλουμε τη σούπα λαδερή αφήνουμε την προσθήκη του υπόλοιπου ελαιολάδου για το τέλος της επεξεργασίας, ώστε αυτό να ζεσταθεί λιγότερο και να διατηρήσει περισσότερες βιταμίνες. Για τον ίδιο λόγο προσθέτουμε τελευταίο και το λεμόνι.
Καλη επιτυχία και καλή όρεξη!