Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αλάδωτη σαλάτα ζυμαρικών με όσπρια και λαχανικά


Υλικά για 2 μεγάλες μερίδες (ή 3 πιο μικρές)
200 γραμμάρια πέννες ολικής άλεσης
150 γραμμάρια αρακάς, κατεψυγμένος ή φρέσκος
300 γραμμάρια μικρά λευκά φασόλια βρασμένα
10 φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
λίγος ξερός βασιλικός
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 γεμάτη κουταλιά σούπας ταχίνι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Προαιρετικά: 1 κουταλιά γλυκού τοματοπελτές διπλής συμπύκνωσης
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει νερό με αλάτι και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το καρότο, το βασιλικό, το σκόρδο και τον αρακά.
Όταν το νερό βράσει καλά, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 14 λεπτά. Περίπου στα 12 λεπτά βρασμού προσθέτουμε
α) τα βρασμένα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν με τα ζυμαρικά για 2 λεπτά
β) τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε νερό (αν φυσικά θέλουμε. Το φαγητό γίνεται νόστιμο και χωρίς αυτό).
Ενώ τα ζυματικά βράζουν, ανακατεύουμε σε μπολ το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και λίγο αλάτι.
Όταν τα ζυμαρικά κοντεύουν να συμπληρώσουν το χρόνο βρασμού, παίρνουμε 5-6 κουταλιές σούπας από το νερό τους και τις προσθέτουμε μία-μία στο μίγμα ταχινιού και λεμονιού. Σε κάθε κουταλιά που προσθέτουμε ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει το μίγμα ομοιογενές.
Σουρώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και κουνάμε καλά το τρυπητό να φύγουν τα υγρά μέσα από τις πέννες.
Ξαναβάζουμε το φαγητό στην κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το μίγμα ταχινιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τελευταίο προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε ξανά.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 1 λεπτό στην κατσαρόλα, για να τραβήξουν τα ζυμαρικά το μίγμα ταχινιού, και σερβίρουμε αμέσως.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ίσως τα ζυμαρικά ολικής άλεσης να σας φαίνονται ακόμα σκληρά μετά από 14 λεπτά βρασμού, όμως ο σκοπός μας είναι να πιουν το μίγμα ταχινιού χωρίς να λασπώσουν, γι’ αυτό δεν τα αφήνουμε να βράσουν περισσότερο. Θα δείτε ότι όταν έρθει η ώρα να τα φάτε θα είναι ελαφρώς al dente και όχι σκληρά.