Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Εορτή του Αγίου Ευσταθίου, του Αρχιεπισκόπου ΑντιοχείαςΓιορτάζουμε σήμερα 21 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ευσταθίου, του Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας, ας πούμε λίγα λόγια:

O Άγιος Ευστάθιος, γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας το 260 μ.Χ. Διακρινόταν στο μέγιστο για την μαχητικότητά του στην σωστή διδασκαλία του Ευαγγελίου. Στην αρχή διέπρεψε σαν Επίσκοπος Βερροίας στη Συρία, καθώς και όταν συμμετείχε στην Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Το 323 μ.Χ. εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας της μεγάλης, όπου και αυτή του τη θέση την χρησιμοποίησε για την διάδοση αλλά και την στερέωση της ορθοδοξίας και ήταν φίλος με τον Άγιο Όσιο, τον Επίσκοπο Κορδούης. Το 330 μ.Χ. όμως, οι Αρειανοί, συνεκάλεσαν Σύνοδο εις βάρος του Αγίου Ευσταθίου με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός της αίρεσης του Σαβέλλιου. Δωροδόκησαν μάλιστα κάποια γυναίκα, η οποία παρουσιάστηκε στη Σύνοδο και κατέθεση ότι...
είχε σχέση μαζί του και από τη σχέση αυτή απέκτησε και παιδί. Κατόρθωσαν βεβαίως να πετύχουν την εξορία του Aγίου Ευσταθίου στην Τραϊανούπολη της Θράκης. Παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 360 μ.Χ. Αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή του, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και ο Άγιος Ευστάθιος ανακηρύχθηκε Άγιος.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ: (από το ευσταθής) = ο σταθερός σε μια απόφαση, ο αδιατάρακτος, ο ήρεμος, ο σταθερός χαρακτήρας.

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείας ἔμπλεως σοφίας πέλων, ὁμοούσιον Πατρὶ τὸν Λόγον ἐν τῇ συνόδῳ τῇ πρώτῃ ἐκήρυξας, καὶ διωγμοῖς ὁμιλήσας καὶ θλίψεσιν δόξης ἀρρήτου μετέσχες, Εὐστάθιε. Πάτερ ὅσιε Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.