Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Εορτή του Αγίου ΑυξεντίουΓιορτάζουμε σήμερα 14 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αυξεντίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Αυξέντιος καταγόταν από την Συρία. Έζησε στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκρατορίας Θεοδοσίου Β' του Μικρού και ήταν αξίωματικός του στρατού. Η μεγάλη του αγάπη όμως για τον ασκητικό βίο, τον οδήγησε στο να γίνει μοναχός. Πήγε σε ένα όρος πετρώδες της Χαλκηδόνος, την Οξεία Πέτρα, όπου και ασκήτευε, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την μελέτη της Αγίας Γραφής. Ήταν τόσο μεγάλη η θεολογική του μόρφωση, ώστε προσκλήθηκε στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε το 451 μ.Χ. στην Χαλκηδόνα. Στο ασκητήριό του καθημερινά προσέρχονταν πολλοί, για να λάβουν την Ευλογία του, μεταξύ των οποίων και πολλοί πλούσιοι που του έφερναν τροφές και δώρα.
Αλλά εκείνος χρησιμοποιούσε για τον εαυτό του λίγο ψωμί για τη συντήρησή του και κερί για το παρεκκλήσι του. Τα υπόλοιπα τα μοίραζε στους φτωχούς. Ο σεβασμός προς τον Άγιο Αυξέντιο έγινε αιτία να ιδρυθεί στους πρόποδες του βουνού γυναικεία Μονή. Ο Θεός τον αξίωσε με το Χάρισματος της Θαυματουργίας και έτσι επιτέλεσε πολλά Θαύματα. Ο Άγιος Αυξέντιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο μεταξύ των ετών 470 - 472 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ: (από το ρήμα αυξάνω) = ο μεγάλος.

Απολυτίκιο:

Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
'Ὥσπερ φοῖνιξ ηὐξήνθης Πάτερ ὑψίκομος, δικαιοσύνης ἐκφέρων τοὺς ψυχοτρόφους καρπούς, σὺ γὰρ βίον ἱερὸν πολιτευσάμενος, τῆς Ἐκκλησίας στηριγμός, καὶ θαυμάτων αὐτουργός, Αὐξέντιε ἀνεδείχθης, διὰ παντὸς ἱκετεύων, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.