Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΗΛΟΥΣΙΩΤΟΥ

Εορτή του Αγίου Ισιδώρου του ΠηλουσιώτουΓιορτάζουμε σήμερα 4 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου, ας πούμε λίγα λόγια:

O Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης γεννήθηκε στην Αίγυπτο περίπου το 360 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς, που ήταν συγγενής των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Θεοφίλου και Κυρίλλου Α'. Από μικρή ηλικία πήρε μεγάλη θεολογική και φιλοσοφική μάθηση. Στην αρχή εργάστηκε ως διδάσκαλος και κατηχητής της εκκλησίας της Αλεξάνδρειας. Αναζητώντας όμως την ησυχία για να μπορεί να ασχοληθεί με το έργο της ζωής του, δηλαδή, τη μελέτη των Αγίων Γραφών, πήγε σε κάποιο μοναστήρι στο όρος Πηλούσιο, και γι'αυτό ονομάζεται Πηλουσιώτης. Αργότερα, του έγινε πρόταση όπου και αποδέχτηκε να γίνει ιερέας και στη συνέχεια εκλέχθηκε Ηγούμενος στο μοναστήρι αυτό. Λόγω της μεγάλης θεολογικής του κατάρτισης, απέκτησε μεγάλο κύρος και φήμη, ώστε να θεωρείται μοναδικός στις ερμηνείες περίπλοκων γραφικών χωρίων.
Κατά τη Γ' Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Έφεσο το 431 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου Β΄ του Μικρού, ο Άγιος Ισίδωρος αναφέρεται με μεγάλη υπόληψη και με σπουδαίο κύρος στην Εκκλησία. Με τον Θείο Λόγο του νουθετούσε όλο τον κόσμο. Συνέγραψε πλήθος επιστολών, από τις οποίες σώζονται 2.012, με τις οποίες νουθετούσε, συμβούλευε και συγχρόνως εξηγούσε τις Θείες και Σωτήριες Γραφές. Παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο το 440 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΙΣΙΔΩΡΟΣ: ίσο δώρο (κοινώς Σίδερης).

Απολυτίκιο:

Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Σοφία κοσμούμενος, παντοδαπεί ευκλεώς, τοις Αόγοις εκόσμησας, την Εκκλησίαν Χρίστου, Ισίδωρε Όσιε, συ γαρ δι' εγκράτειας, σεαυτόν εκκαθάρας, πράξει και θεωρία, διαλάμπεις εν κοσμώ, δι' ων μυσταγωγούμεθα, Πάτερ τα κρείττονα.