Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΕΟΝΤΟΣ, ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Εορτή του Αγίου Λέοντος, του Πάπα ΡώμηςΓιορτάζουμε σήμερα 18 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Λέοντος, του Πάπα Ρώμης, ας πούμε λίγα λόγια:

Υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με τον βίο του Αγίου Λέοντος...

1η Εκδοχή:
O Άγιος Λέων έζησε επί αυτοκρατορίας Μαρκιανού και Πουλχερίας. Λόγω της μεγάλης του θεολογικής κατάρτισης, του ήθους του και της ενάρετης ζωής του, διακρινόταν. Σημαντικότατος ήταν ο ρόλος του στις εργασίες της Δ' Οικουμενικής Συνόδου, όταν έστειλε τέσσερις αντιπροσώπους, μαζί με μία επιστολή στην οποία με πλήρη ακρίβεια και βάσεις της αποστολικής παραδόσεως, καθόριζε τις δύο φύσεις του Χριστού, η οποία βοήθησε στη διεξαγωγή των συζητήσεων ως και στη συγγραφή των τελικών όρων της Συνόδου.

Παράλληλα υπήρξε και μεγάλος συγγραφέας, όπου μέχρι και σήμερα, σώζονται αρκετές επιστολές του. Παρέδωσε Οσιακά την ψυχή του στον Κύριο σε μεγάλη ηλικία στις 10 Νοεμβρίου το 460 μ.Χ.

2η Εκδοχή:
Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στην Ρώμη στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Διετέλεσε διάκονος των Πάπων Καλλίστου και Σήξτου και έπειτα ανέβηκε στον θρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου το 440 μ.Χ. Ήταν ένας από τους απολυταρχικότερους Πάπες όπου και υποστήριξε με πείσμα το παπικό πρωτείο. Την αγιοκατάταξή του την οφείλει στην επιστολή που έστειλε στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο εναντίον των Μονοθελητών και Μονοφυσιτών και η οποία έγινε δεκτή από τους πατέρες. Παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο στις 10 Νοεμβρίου το 460 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΛΕΩΝ: Ο ανδρείος και ορμητικός όπως το λιοντάρι.

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, ὀρθοδοξία, ὑπεστήριξας, τὴν Ἐκκλησίαν, ὡς πολύφωνον τοῦ πνεύματος ὄργανον ἐκ γὰρ Δυσμῶν ἀναλάμψας ὡς ἥλιος, αἱρετικῶν τὴν ἀπάτην ἐμείωσας, Λέων Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.