Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΣ


Εορτή του Αγίου Βλασίου, του Επισκόπου ΣεβαστείαςΓιορτάζουμε σήμερα 11 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Βλασίου, του Επισκόπου Σεβαστείας, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βλάσιος έζησε επί αυτοκρατορίας Λικινίου. Σπούδασε την επιστήμη της ιατρικής αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους ασθενείς. Εκτός από την ιατρική βοήθεια, παρείχε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε τα έξοδα νοσηλείας τους. Η φιλανθρωπική δραστηριότητά του, πήγαζε από την μεγάλη του αγάπη προς τον Θεό και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Η Εκκλησία τον δέχτηκε στις τάξεις του ιερού κλήρου και τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας. Στα χρόνια του Λικινίου, ο έπαρχος Αγρικόλας τον συνέλαβε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Οι στρατιώτες, αφού τον μαστίγωσαν με ραβδιά, τον κρέμασαν από ξύλο και στην συνέχεια τον οδήγησαν δεμένο στην φυλακή.
Έπειτα τον έριξαν στο βυθό μιας λίμνης. Όμως ο Άγιος Βλάσιος, με την Θαυματουργική επέμβαση του Θεού, σώθηκε. Εξοργισμένοι τότε οι εχθροί της Πίστεως του Χριστού, τον αποκεφάλισαν. Έτσι, ο Άγιος Βλάσιος παρέδωσε την ψυχή του στο Κύριο, το 316 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΒΛΑΣΙΟΣ: (εκ του φυτού βλασίη) = ο τρυφερός σαν βλαστός.

Απολυτίκιο:

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Φερωνύμως βλαστήσας, ὡς δένδρον εὔκαρπον, ἱεράρχα Κυρίου Βλάσιε ἔνδοξε, μαρτυρίου τοὺς καρποὺς κόσμῳ προήγαγες καὶ θαυμάτων δωρεάς ἀναβλύζεις δαψιλῶς, ὡς θεῖος ἱερομάρτυς τοῖς καταφεύγουσι πάτερ τῇ ἀντιλήψει τῆς πρεσβείας σου.