Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΣΚΙΛΛΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Εορτή των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης των ΑποστόλωνΓιορτάζουμε σήμερα 13 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης των Αποστόλων, ας πούμε λίγα λόγια:

Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα, ήταν ζευγάρι, ενάρετοι και ευσεβείς όπου και κατάγονταν από τον Πόντο. Ζούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Όταν ο Απόστολος Παύλος, επισκέφτηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την Ορθόδοξη πίστη, οι Άγιοι τον φιλοξένησαν διότι είχαν εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τους άγγιξε τόσο πολύ ο φλογερός και σωτήριος λόγος του Απόστολου Παύλου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίστηκαν Χριστιανοί από αυτόν...
αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O Απόστολος εντυπωσιάστηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τους αναφέρει και στις επιστολές του γράφοντας για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αλλά και το θάρρος τους. Παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο, όταν οι διώκτες του χριστιανισμού τους συνέλαβαν και τους αποκεφάλισαν.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Χριστὸν ἀγαπήσαντες καὶ φωτισθέντες τὸν νοῦν, τὴ πίστει ἐνούμενοι καὶ συζυγία σεμνή, Ἀκύλας καὶ Πρισκίλλα ἤσαν μὲν προεστῶτες ἐκκλησίας κατ’ οἶκον, Παύλου δὲ τοῦ φωστῆρος συνεργοὶ καὶ προστᾶται. Διὸ αὐτοὺς τιμήσωμεν καὶ μιμησώμεθα.