Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (ΦΩΤΟ)   























Στην πόλη της Καστοριάς εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, η μνήμη της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος, με την παρουσία της Τιμίας Κάρας της Αγίας, που μετέφερε η Γερόντισσα Ευφραιμία, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισούρας. 
Στον κατάμεστο Ιερό Ναό τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους Αγίους της Εκκλησίας μας, στην ανδρεία και τη γενναιότητά τους να μαρτυρούν το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

"Στην ίδια συχνότητα με την αγάπη των μαθητών του Χριστού κινήθηκε και η Αγία Σοφία. Με τη ζωή της έδειξε το δρόμο της αγάπης και της θυσίας και έφτασε στη θέωση. Εμείς σήμερα πόσο γενναίοι είμαστε στην πίστη μας και στη μαρτυρία του ονόματος του Κυρίου μας;", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπός μας.
Και συνέχισε αναφερόμενος στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, λέγοντας και πάλι στεντόρεια τη φωνή πως "φτάσαμε στο κατάντημα αυτό γιατί ξεχάσαμε την ιστορία μας, τους προγόνους και πατέρες μας, τις θυσίες και τους πολέμους και ξεπουλήσαμε τα πάντα στο βωμό του χρήματος και της παγκοσμιοποίησης".
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τίμησε με τον Σταυρό της Παναγίας της Μαυριωτίσσης, έναν συμπολίτη μας και ευεργέτη της τοπικής μας Εκκλησίας, τον κ. Χρήστο Παπαδόπουλο, για την προσφορά του στο έργο της Μητροπόλεως αλλά και στην ανέγερση του Ιερού Ναού των Αγίων Νεομαρτύρων, στην Οινόη Καστοριάς.
Ακολούθησε το Ιερό Μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες πατέρες και αδελφούς του Πόντου, η ομιλία για την ημέρα μνήμης από τον κ. Δημήτριο Εμμανουηλίδη και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και της Τιμίας Κάρας της Αγίας Σοφίας, η οποία εκδιώχθηκε από τον μαρτυρικό Πόντο, αφού ξεκληρίστηκε η οικογένειά της.
Τέλος, στο μνημείο ηρώων της πόλεώς μας τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς του τόπου.