Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΚΥΛΙΝΗΣ

15 Γιορτάζουμε σήμερα 13 Ιουνίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Ακυλίνης, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Ακυλίνη, καταγόταν από αρχοντική και εύπορη οικογένεια της Παλαιστίνης και έζησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Σε ηλικία πέντε ετών, βαπτίστηκε Χριστιανή από τον Επίσκοπο Ευθάλιο.

Στο γεγονός αυτό, βοήθησε και ο πατέρας της Ευτόλμιος, ο οποίος δημιούργησε και κατάλληλες συνθήκες, ώστε η κόρη του να παραμείνει σταθερή στη χριστιανική της πίστη, ενισχύοντας με διάφορους τρόπους το φρόνημά της.

Έτσι, σε νεαρή ηλικία η Αγία Ακυλίνη άρχισε να κηρύττει και να διδάσκει με μεγάλη αγάπη, το Λόγο του Θεού και συναναστρεφόμενη με θυγατέρες ειδωλολατρών κατόρθωσε να προσελκύσει πολλές εξ αυτών στην Ορθόδοξη πίστη.

Παράλληλα όμως δεν ξέχασε και το έργο της φιλανθρωπίας. Η λαμπρή της αυτή δράση, καταγγέλθηκε στον ανθύπατο Ουλοσιανό, ο οποίος αφού τη συνέλαβε, προσπάθησε με κάθε τρόπο να την αναγκάσει να αρνηθεί την πίστη της.

Η Αγία όμως παρέμεινε ακλόνητη και με μεγάλο θάρρος ομολόγησε την πίστη της στον Ένα και Αληθινό Θεό. Εξοργισμένος, τότε, ο ανθύπατος τη χτύπησε βίαια στο πρόσωπο ώστε η Αγία πλημμύρισε από αίματα, στη συνέχεια ακολούθησαν πολλά και φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος καταντροπιασμένος ο ανθύπατος Ουλοσιανός που δεν κατόρθωσε να κάμψει την πίστη ενός αδύναμου κοριτσιού, διέταξε να την αποκεφαλίσουν.

Έτσι, Μαρτυρικά η Αγία Ακυλίνη, παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Παρθένος ἀκήρατος καὶ ἀθληφόρος σεμνὴ ἐδείχθης τοῖς πέρασι τῇ ἀγαπήσει Χριστοῦ, Ἀκυλίνα θεόνυμφε, σὺ γὰρ καθάπερ ῥόδον νοητὸν τεθηλυῒα, ἐπνεύσω ἐν ἀθλήσει τῆς ἁγνείας τὴν χάριν πρεσβεύουσα τῷ Κυρίῳ σῴζεσθαι ἅπαντας.