Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΥΧΩΝΟΣ, ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ

15 Γιορτάζουμε σήμερα 16 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Τύχωνος, του Επισκόπου και Θαυματουργού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Τύχων, έζησε επί αυτοκρατορίας Αρκαδίου και Ονηρίου. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια. Οι ενάρετοι γονείς του τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», γι' αυτό πολύ γρήγορα ο Άγιος Τύχων διακρίθηκε για το ήθος του χαρακτήρα του, τη σύνεση, τη διάκριση και τη μελέτη των Θείων Γραφών.

Σε νεαρή ηλικία και εκτιμώντας τις σπάνιες αρετές του, ο επίσκοπος Μνημόνιος τον χειροτόνησε διάκονο. Γρήγορα όμως η αρετή του και η σπουδαία κατηχητική του δράση τον ανέδειξαν Επίσκοπο Αµαθούντος και διάδοχο του Μνημονίου.

Ως Επίσκοπος διακρίθηκε για τα διοικητικά του χαρίσματα, τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα και τη διάδοση του Λόγου του Θεού, η οποία έφερε πλούσιους καρπούς, φέρνωντας στη πίστη του Χριστού πολλούς ειδωλολάτρες.

Ο Άγιος Τύχων κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και στη θέση τους έχτισε Χριστιανικούς. Τιμήθηκε μάλιστα από τον Πανάγαθο Θεό και με το Χάρισμα της Θαυματουργίας, επιτελώντας πολλά Θαύματα και πολλές ιάσεις και ευεργεσίες.

Με την θερμή προσευχή του αναζωογόνησε ακόμη και την ξερή και χέρσα γη της περιοής για να βοηθήσει τους φτωχούς και αδύναμους αγρότες, οι οποίοι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο. Έζησε με προσευχή, άσκηση, νηστείες και προπάντων ταπείνωση και αγωνίστηκε μέχρι και την τελευταία του πνοή για την Ορθοδοξία και την Αλήθεια. Παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ήχος γ', θείας Πίστεως.
Θείας έτυχες, ιερατείας, νεύσει κρείττονι εκλελεγμένος, ως θεράπων της Τριάδος επάξιος, συ γαρ των έργων εκλάμπων ταις χάρισι, την Εκκλησίαν εστήριξας θαύμασι. Τύχων Όσιε, Χριστών τον θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.