Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΖΗΝΟΒΙΟΥ ΚΑΙ ΖΗΝΟΒΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΖΗΝΟΒΙΟΥ ΚΑΙ ΖΗΝΟΒΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝΓιορτάζουμε σήμερα 30 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Ζηνοβίου και Ζηνοβίας, των αδελφών, ας πούμε λίγα λόγια:

Τα Άγια αδέλφια, Ζηνόβιος και Ζηνοβία, έζησαν και μαρτύρησαν επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Τα δύο αδέλφια κατάγονταν από τις Αίγες της Κιλικίας και προέρχονταν από πλούσια και ευσεβή οικογένεια. Ο Άγιος Ζηνόβιος ήταν ιατρός και εξασκούσε την επιστήμη του αφιλοκερδώς, και οι δύο Άγιοι, ασκούσαν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και αυτό προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών και συγκεκριμένα του ηγεμόνα Λυσία, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Αγίου. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και η αδελφή του η Αγία Ζηνοβία με την επιθυμία να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Το 285 μ.Χ. και οι δύο, παρέδωσαν μαρτυρικά την ψυχή τους στον Κύριο με τον βάναυσο τρόπο του αποκεφαλισμού, αφού πρώτα βασανίστηκαν φρικτά.

Μία άλλη εκδοχή για τον βίο του Αγίου Ζηνοβίου λέει, ότι, ο Άγιος Ζηνόβιος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς ονόματι Ζηνόδοτος και Θέκλα, και πως, όταν μεγάλωσε έγινε Επίσκοπος Αιγών, επιτελώντας πολλά Θαύματα.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος δ'. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς θεῖοι αὐτάδελφοι ὁμονοοῦντες καλῶς, Ζηνόβιε ἔνδοξε καὶ Ζηνοβία σεμνή, συμφώνως αθλήσατε ὅθεν καὶ τῶν στεφανῶν τῶν ἀφθάρτων τυχόντες, δόξης ἀκαταλύτου ἠξιώθητε, ἅμα ἐκλάμποντες τοῖς ἐν κόσμῳ χάριν ἰάσεων.