Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΓΓΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΓΓΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΡΧΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 16 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Λογγίνου του Εκατόνταρχου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Λογγίνος ήταν Εκατόνταρχος και εκτελούσε τις διαταγές του Ποντίου Πιλάτου, επί βασιλείας Τιβερίου Καίσαρος 14 - 37 μ.Χ. Υπηρετούσε μαζί με τους στρατιώτες του κατά τα Σωτήρια Πάθη του Κυρίου, όπου ήταν παρών στην Σταύρωση, την ταφή και τη σφράγιση του μνήματος. Όταν όμως αντελήφθη το σεισμό, είδε τις πέτρες να σχίζονται και να ανοίγονται τα μνήματα, πίστεψε ότι ο Σταυρωθείς ήταν ο πραγματικός Υιός του Θεού. Παραιτήθηκε από το αξίωμά του και μαζί με άλλους δύο στρατιώτες του αναχώρησε για την πατρίδα του, για να κηρύξει την Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου. Την λιποταξία του κατήγγειλε ο Πιλάτος στον Τιβέριο, ο οποίος έστειλε στρατιώτες για να τον θανατώσουν.
Όταν τον βρήκαν και του είπαν την απόφαση του αυτοκράτορα, τους φιλοξένησε στο σπίτι του, ετοίμασε τον τάφο γι'αυτόν και τους δυο πιστούς του στρατιώτες και αποκεφαλίστηκε την επόμενη μέρα.

Χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος α'. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
Τὸν Ἥλιον τῆς δόξης Σταυρῶ προσηλωθέντα, καὶ τοὶς ἐν σκιᾷ τοῦ θανάτου ἐκλάμποντα ὡς εἶδες, ηὐνάσθης αὐτοῦ ταὶς ἀστραπαίς, καὶ ἤθλησας Λογγίνε εὐσεβῶς, διὰ τοῦτο νοσημάτων παντοδαπῶν, λυτρούσαι τοὺς ἐκβοώντας, δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σου, πάσιν ἰάματα.