Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΥΛΑΜΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΛΑΜΠΙΑΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΥΛΑΜΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΛΑΜΠΙΑΣΓιορτάζουμε σήμερα 10 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών, ας πούμε λίγα λόγια:

Τα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν επί αυτοκρατορίας Μαξιμιανού το 296 μ.Χ. Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι'αυτό, ο Άγιος Ευλάμπιος και η αδελφή του Αγία Ευλαμπία ήταν αναγκασμένοι να κρύβονται μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό. Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών. Κάποια μέρα, ο Άγιος, πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευτεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στο Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία.

Ο Άγιος, όμως, δια της προσευχής του συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Αγία Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να Μαρτυρήσει και αυτή μαζί με τον αδελφό της. Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Αλλά εκ Θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Το γεγονός αυτό έκανε να πιστέψουν στο Χριστό 200 ειδωλολάτρες, οι οποίοι μαζί με τους Αγίους Ευλάμπιο και Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της Αλήθειας του Κυρίου.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Ανάλυση ονόματος:
ΕΥΛΑΜΠΙΟΣ/Α: (ευ + λάμπω) = ο ακτινοβόλος, ο λαμπερότατος, ο ωραιότατος.

Απολυτίκιο:
Ἦχος α'. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Τῆς φύσεως θεσμῶ, συνημμένοι ἐνθέως, ὁμόψυχοι στερρῶς, ὡς ὀμαίμονες θεῖοι, αὐτάδελφοι Μάρτυρες, ἐν ἀθλήσει ὠράθητε, ὦ Εὐλάμπιε, σὺν τὴ σεμνὴ Εὐλαμπία, ὅθεν στέφανον, νικητικὸν δεδεγμένοι, ἠμᾶς διασῴζετε.