Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΥ

15 Γιορτάζουμε σήμερα 22 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Βασιλίσκου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βασιλίσκος ήταν ανηψιός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος και καταγόταν από μία κωμόπολη της Αμάσειας. Ο έπαρχος της Καππαδοκίας Αγρίππας, όταν έμαθε ότι ο Άγιος Βασιλίσκος είναι χριστιανός, τον συνέλαβε και τον φυλάκισε. Εκεί, με κάθε τρόπο προσπάθησε να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του στο Χριστό. Αλλά ο Άγιος, έμενε σταθερός στην πίστη του. Έτσι, ο έπαρχος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάμψει το φρόνημά του, αν τον έφερνε σε ειδωλολατρικό ναό σε ήμερα επίσημης τελετής. Πράγματι, κατά την ήμερα επίσημης τελετής, έβαλε τον Άγιο με τιμές ανάμεσα σε επίσημους πολιτικούς και στρατιωτικούς.
Αλλά ο Άγιος Βασιλίσκος σκέφτηκε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: "Πάντα ηγούμαι σκύβαλα είναι ίνα Χριστόν κερδήσω". Δηλαδή, θεωρώ τα πάντα σκύβαλα και άξια περιφρόνησης, προκειμένου να κερδίσω το Χριστό. Έτσι, όχι μόνο απέρριψε τις τιμές αυτές του έπαρχου, αλλά θερμά προσευχόμενος, συνέτριψε τα αγάλματα του ναού. Τότε, όλοι εκστατικοί, είδαν το πρόσωπο του Αγίου Βασιλίσκου να ακτινοβολεί. Αμέσως διατάχθηκε η θανάτωσή του. Παρέδωσε μαρτυρικά την ψυχή του στον Κύριο με το βάναυσο τρόπο του αποκεφαλισμού, στα Κόμανα της Καπαδοκίας. Το σώμα του το έριξαν στο ποτάμι όπου τη νύχτα, ευσεβείς χριστιανοί το πήραν και το έθαψαν ευλαβικά.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος πλ. α'. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ὡς βασίλειον δῶρον καὶ θῦμα ἅγιον, τῷ Βασιλεῖ τῶν αἰώνων καὶ ἀθλοθέτῃ Θεῷ, δι' ἀθλήσεως στερρᾶς προσήχθης ἔνδοξε· σὺ γὰρ τὴν πλάνην καθελὼν, στρατιώτης εὐκλεὴς, πανεύφημε Βασιλίσκε, τῆς ἀληθείας ἐδείχθης, Χριστῷ πρεσβεύων ὑπὲρ πάντων ἡμῶν.