Γιορτάζουμε σήμερα 5 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, ας πούμε λίγα λόγια:
Οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., επί αυτοκρατορίας Δεκίου. Οι Έλληνες γονείς του Αγίου Γαλακτίωνος, ονομάζονταν Κλειτοφών και Λευκίππη, ήταν ειδωλολάτρες. Ένας, Ιερομόναχος όμως, που ονομαζόταν Ουνούφριος, τους προσείλκυσε στη χριστιανική πίστη και βαπτίστηκαν χριστιανοί. Από τότε διέθεταν τα χρήματά τους σε αγαθοεργίες. Τον γιο τους Άγιο Γαλακτίων τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Δηλαδή, με παιδαγωγία και νουθεσία, σύμφωνη με το θέλημα του Κυρίου. Και η παιδαγωγία αυτή δεν άργησε να φέρει τους θαυμαστούς καρπούς της.
Ο Άγιος όταν μεγάλωσε, παντρέυτηκε μία ωραία γυναίκα, την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό. Η ζωή τους κυλούσε αφιερωμένη στο Λόγο του Θεού και στη διακονία του πλησίον, ώσπου ξέσπασε ο διωγμός του Δεκίου. Τότε, ο Άγιος πήγε σε μοναστήρι του όρους Σινά, και η Αγία Επιστήμη σε γυναικείο κοινόβιο. Αλλά η λαίλαπα του διωγμού έφτασε και σε εκείνα τα μέρη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Άγιος από τον άρχοντα Ούρσο. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό η Αγία Επιστήμη, πήγε και παρακάλεσε τους διώκτες να συλλάβουν και αυτή προς ενίσχυση του συζύγου της. Περίπου το 250 μ.Χ. ο άρχοντας Ούρσος, μη μπορώντας να τους πείσει να αλλαξοπιστήσουν, αφού τους βασάνισε σκληρά στο τέλος τους αποκεφάλισε. Έτσι, μαρτυρικά οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη, παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο.
Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
Ανάλυση ονομάτων:
ΓΑΛΑΚΤΙΩΝ: (από το γάλα) = ο τρυφερός, ο καλός και λευκός στην ψυχή και το σώμα, όπως το γάλα.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ: (από το επίσταμαι) = αυτή που γνωρίζει πως να κάνει κάτι, η σοφή.
Απολυτίκιο:
Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Tὴν λαμπρὰν ξυνωρίδα τῶν μαρτύρων τιμήσωμεν ὥσπερ συζυγίαν ἀρίστην καὶ κλειτὴν καὶ θεόφρονα, τὸν θεῖον Γαλακτίωνα πιστοί, ὁμοῦ σὺν Ἐπιστήμῃ τῇ σεμνῇ. Δι' ἀσκήσεως γὰρ πόνων ἀθλητικὴν ἐξήνθησαν φαιδρότητα. Δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι δι' ὑμῶν πᾶσιν ἰάματα.