Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

 ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΗΝΑ, ΕΡΜΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΕΥΓΡΑΦΟΥ

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΗΝΑ, ΕΡΜΟΓΕΝΗ ΚΑΙ ΕΥΓΡΑΦΟΥΓιορτάζουμε σήμερα 10 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Μηνά του Καλλικέλαδου, Ερμογένη και Ευγράφου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Μηνάς ήταν Αθηναίος και καταγόταν από ειδωλολατρική οικογένεια. Όταν εκπαιδεύτηκε και μορφώθηκε αρκετά, διαπίστωσε ότι η πολυθεΐα ήταν μάλλον ψέμα και πλάνη. Στη μελέτη των φιλοσόφων επίσης, δεν μπόρεσε να βρει κάτι το αληθινό. Τότε προχώρησε στη μελέτη χριστιανικών συγγραμμάτων. Στη μελέτη του Ευαγγελίου, βρήκε αυτό που τον γέμιζε ψυχικά, δηλαδή το Φως και την Αλήθεια. Έτσι, ο Άγιος Μηνάς έγινε χριστιανός.
Αργότερα, ο βασιλιάς Μαξιμίνος κατά το διάστημα 311 - 313 μ.Χ., μη γνωρίζοντας ότι είναι χριστιανός, τον έκανε έπαρχο Αλεξανδρείας.
Αλλά όταν ο βασιλιάς διέταξε διωγμούς στην πόλη αυτή, ο Άγιος Μηνάς όχι μόνο δεν εκτέλεσε τη διαταγή, αλλά και συνετέλεσε να πληθυνθούν οι χριστιανικές τάξεις. Τότε ο Μαξιμίνος έστειλε νέο έπαρχο, τον Αθηναίο λόγιο Άγιο Ερμογένη. Αυτός, τηρώντας το γράμμα του νόμου, βασάνισε σκληρά τον Άγιο και τον έκλεισε στη φυλακή, για να πεθάνει εκεί λόγω των πληγών του. Μετά από καιρό, όταν ο Άγιος Ερμογένης έστειλε να διαπιστώσουν αν και πότε πέθανε ο Άγιος Μηνάς, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν είχε πεθάνει, αλλά και οι πληγές του θεραπεύτηκαν. Τότε δημόσια τον ρώτησε πως έγινε αυτό. Ο Άγιος Μηνάς απάντησε ότι θεραπεύθηκε την ώρα που πεσμένος στο έδαφος έψαλλε: «Εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς θανάτου, ου φοβηθήσομαι κακά, ότι Συ μετ'εμού ει Κύριε» (Ψαλμός κβ' 4). Εάν δηλαδή αντικρίσω το θάνατο, δε θα φοβηθώ μήπως πάθω κακό, διότι Συ είσαι μαζί μου, Κύριε. Η απάντηση είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει χριστιανός ο Άγιος Ερμογένης και ο Άγιος Εύγραφος που ήταν γραμματικός του Αγίου Μηνά. Αργότερα, όλους μαζί τους αποκεφάλισαν, παραδίδοντας έτσι, μαρτυρικά, την ψυχή τους στον Κύριο.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!


Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Ἡ καλλικέλαδος, θεόφρον γλῶσσα σου, λαμπρῶς κηρύξασα, Χριστοῦ τὴν σάρκωσιν, συναθλητᾶς σοὶ εὐκλεεῖς, εἰλκύσατο ἐν σταδίῳ, Μηνᾷ παμμακάριστε, Ἐρμογένην τὸν ἔνδοξον, καὶ τὸν θεῖον Εὔγραφον, μεθ' ὧν χαίρων ἠγώνισαι. Καὶ νῦν τὴν Παναγίαν Τριάδα, ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσωπεῖτε.